Uporedna pilot-analiza softverskih okruženja Kuku i Drakvuf za izolovano izvršavanje programa: perspektiva krajnjeg korisnika - Ilić, Slaviša Ž.; Gnjatović, Milan J.; Popović, Brankica M.; Maček, Nemanja D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod/cilj: U radu se prikazuje uporedna pilot-analiza softverskih okruženja Kuku i Drakvuf za izolovano izvršavanje programa. Ovi sistemi odabrani su za predmet analize zbog svoje popularnosti u profesionalnoj zajednici i komplementarnih pristupa analizi ponašanja zlonamernih programa. Metode: Oba sistema postavljena su na osnovna podešavanja i izložena istom skupu zlonamernih programa. Analiza je primarno urađena s aspekta procene stepena informativnosti dobijenih izveštaja o izvršavanju zlonamernih programa za ljudskog analitičara. Stoga su, kao predmet analize, uzete u obzir samo informacije dostupne u veb-interfejsima posmatranih sistema. Rezultati: Može se očekivati da će Drakvuf ostvariti bolji učinak kada se izloži zlonamernim programima koji primenjuju tehnike izbegavanja izvršavanja u virtualnim okruženjima. Iako ovo okruženje još uvek nije ostvarilo pun kapacitet u smislu integrisanja, prilagođavanja i dostupnih softverskih alata, može se smatrati predstavnikom druge generacije sistema za izolovano izvršavanje programa, zbog svog dizajna koji isključuje primenu softverskog agenta. S druge strane, okruženje Kuku stvara bolje sveukupno korisničko iskustvo: podržano je dobrom dokumentacijom i jakom profesionalnom zajednicom, bolje je integrisano sa različitim softverskim alatima, podržava više tipova virtuelizacije, operativnih sistema i tipova uzoraka i generiše informativnije izveštaje. Iako poseduje manji kapacitet za otkrivanje zlonamernih programa koji primenjuju tehnike izbegavanja izvršavanja u virtualnim okruženjima, mogućnost primene skripti s definicijama zlonamernog ponašanja programa čini ovo okruženje efektivnijim. Zaključak: Da bi se postigla optimalna zaštita, zasnovana na okruženjima otvorenog koda za izolovano izvršavanje programa, preporučuje se primena oba razmatrana sistema. U uslovima ograničenih resursa, primena sistema Kuku poželjnija je, posebno ako se ne očekuje često izlaganje zlonamernim programima koji primenjuju tehnike izbegavanja izvršavanja u virtualnim okruženjima.