Primena optimizacije sa više izlaza zasnovane na verovatnoći fluida da prenose toplotu u visokonaponskoj opremi - Ofodu, Joseph Chukwuka; Abifarin, Johnson Kehinde (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod/cilj: Pri izboru odgovarajućeg fluida pogodog za primenu u visokonaponskoj opremi nailazi se na probleme. Uzrok tome je dvostruka funkcionalnost fluida koja se zahteva za visokonaponsku opremu. Metode: Ovaj rad uvodi i primenjuje tehniku višeciljne optimizacije zasnovane na verovatnoći prilikom selekcije fluida za prenos toplote u visokonaponskoj opremi. Indeksi korisnosti poželjne verovatnoće tipa „što više – to bolje” i tipa „što manje – to bolje” primenjeni su zavisno od željenih karakteristika ulja. Rezultati: Pokazano je da je nanofluid sa 0,6 wt% Al2O3 najpogodniji za visokonaponsku opremu u odnosu na ostale razmatrane proizvedene fluide. Važno je pomenuti da je kokosovo ulje pokazalo bolje performanse u poređenju sa standardnim uljem. Ukazano je, takođe, i da proizvedeno ulje biljke Jatropha nije pogodno za visokonaponsku opremu. Zaključak: Preporučuje se preliminarna studija, neophodna za krajnje korišćenje nanofluida sa 0,6 wt% Al2O3,kao i kokosovog ulja za visokonaponsku opremu. Takođe, preporuka je da se poboljšajukarakteristike ulja biljke Jatropha radi korišćenja u visokonaponskoj opremi.