Upotreba računara za dešifrovanje poruka - Stefanović, Radiša R.; Srdanov, Aleksa S. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
Kriptografija je danas, kao i u prošlosti, veoma aktuelna. Neprekidno postoji potreba da se zaštite podaci i resursi od neovlašćenog upada i korišćenja. Rezultat toga je nastajanje sve jačih zaštita i probijanje većine onih za koje se do nedavno mislilo da su neprobojne. U ovom radu analiziraju se osnovni problemi i njihove implementacije u okviru razbijanja translatornog šifrata koristeći programski jezik C.