Procena energija zasnovanih na stepenima čvorova - Gutman, Ivan (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod/cilj: U novijoj literaturi proučavaju se brojne grafovske invarijante zasnovane na stepenima čvorova (VDB). Svakoj od ovih invarijanti može se pridružiti matrica. VDB energija je energija (= zbir apsolutnih vrednosti sopstvenih vrednosti) odgovarajuće VDB matrice. Rad istražuje neke opšte osobine VDB energije bipartitnih grafova. Rezultati: Dobijene su procene (donje i gornje granice) za VDB energiju bipartitnih grafova koji nemaju cikolve veličine deljive sa 4, a u zavisnosti od obične grafovske energije. Zaključak: Rezultati ovog rada doprinose spektralnoj teoriji VDM matrica, a posebno opštoj teoriji VDB energije.