Prenos Q-signalizacije postupkom tunelovanja u automatskoj telefonskoj mreži integrisanih servisa Vojske Srbije - Svrzić, Slađan M.; Boyanov, Yulijan K. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod/cilj: Cilj ovog rada je da se specificira praktična primena Standarda ECMA-355 i ECMA-336 za tunelovanje Q-SIG i realizaciju funkcija mapiranja, preko postojeće IP (Internet Protocol) mreže Vojske Srbije (Intranet VS), u privatnoj automatskoj telefonskoj mreži VS (PATlMr VS), koja čini glavni deo privatne telekomunikaciono-informacione mreže integrisanih usluga VS (PISN VS). Metode: Opisano je implementirano rešenje i analizirani softverski parametri uspostavljene prenosničke SIP rute, sa prikazom rezultata dobijenih u borbi sa džiterom (Jitter) i ehom (Echo) u mreži. Rezultati: Prikazanim rešenjem postignuto je da učesnici sa rubnih delova PISN VS, koji funkcionišu na principu prenosa i komutacije kola po TDM (Time Division Multiplexing), mogu međusobno ostvariti vezu i preko novouspostavljene centralne IP mreže VS (Core mreža), koja funkcioniše na principu prenosa i komutacije paketa sa SIP (Session Initiation Protocol), a bez gubitka funkcionalnosti Q-SIG iz okvira digitalne telekomunikacione mreže integrisanih servisa ISDN (Integrated Services Digital Network). Zaključak: Analizirana je savremena IP PINX (Private Integrated Services Network Exchange) proizvođača Mitel, tipa „MX-ONE Service Node 6.0”, koja je implementirana na tranzitnom nivou PATlMr VS. Ona uspešno realizuje kako postupak tunelovanja Q-SIG kroz IP mrežu, tako i neophodne funkcije za mapiranje prenosa tunelovanih poruka Q-SIG i mapiranje govornih (i drugih audio) informacija na medija tokove VoIP (Voice over IP) komunikacije kroz tu mrežu. Takođe, navode se osnovni elementi za njenu softversku pripremu pri uvođenju nove SIP rute, kapaciteta 30 IP trankova u prenosničkom snopu realizovanom 100 Mb/s-T Ethernet-om, te opisuje borba sa prisutnim Jitter-om i Echo-om u mreži. Na kraju se prezentuju i iskustveno postignute vrednosti parametara za smanjenje uticaja džitera i potiskivanje eha.