Model planiranja logističke podrške u uslovima ograničenih resursa - Simić, Nikola B.; Milenkov, Marjan A.; Milovanović, Vladimir R.; Sokolović, Vlada S.; Foltin Pavel Ј.; Taksás Balázs Ј. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod: U radu je predstavljen model planiranja logističke podrške u uslovima ograničenih logističkih resursa na osnovu prioritizacije zahteva kupaca i alokacije resursa. Donosioci odluka imaju ključnu ulogu u efikasnoj i pravičnoj alokaciji resursa jer daju prioritet različitim zahtevima korisnika. Metode: Tehnike prioritizacije zahteva koje koriste nominalnu skalu, ordinalnu skalu i skalu odnosa, kao i pet metoda za pretvaranje ranga u težinske koeficijente, primenjene su kako bi se odredio stepen značaja zahteva korisnika. Za utvrđivanje relativnih prioriteta korišćen je metod trijaže zahteva, dok je heuristički algoritam za određivanje medijane Kemenija korišćen za konsolidaciju individualno rangiranih zahteva u grupni rang. Radi balansiranja suprotstavljenih zahteva korisnika, korišćene su mere konsenzusa grupnog odlučivanja. Za dobijanje optimalnog planskog rešenja logističke podrške primenjene su metode i tehnike raspodele resursa. Rezultati: Razvijen je model za adaptivno planiranje logističke podrške u uslovima ograničenih resursnih kapaciteta logističkog sistema. Zaključak: Predloženi model može se efikasno primeniti i u drugim oblastima alokacije resursa.