Beta funkcije u kvantnoj teoriji polja - Fabiano, Nicola (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod / cilj: Ilustrovani su rad konstante sprege u raznim kvantnim teorijama polja kao i moguće ponašanje beta funkcije. Metode: Kalan-Šimanzikova jednačina koristi se za proučavanje evolucije beta funkcije. Rezultati: Primećeno je različito ponašanje konstante sprege za visoke energije za različite teorije. Od posebnog interesa je fenomen asimptotske slobode. Zaključak: Konstante sprege kvantne elektrodinamike (QED) i kvantne hromodinamike (QCD) imaju potpuno ra zličito ponašanje u režimu visokih energija. Dok se prva razilazi za konačne energije, druga teži nuli kako se energija povećava. Ovaj fenomen QCD naziva se asimptotska sloboda.