Od postanka bespilotnih letelica do njihove integracije u bežične mreže - Miličević, Zoran M.; Bojković, Zoran B. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj: U radu je predstavljen istorijat bespilotnih letelica (BL) – od postanka do integracije u savremene bežične mreže. Metode: Korišćene su analize, sinteza i upoređivanje tehnologije razvoja bespilotnih letelica kroz istoriju sa značajnim aspektima integracije u bežične komunikacione mreže. Rezultati: Predstavljeni su važni aspekti bežične komunikacije, kao jedne od ključnih tehnologija za BL. Razmatrana je i energetska efikasnost kao put istraživanja bespilotnih letelica. Takođe, opisuje se sadašnja funkcija BL i predviđa buduća komunikacija sa njima. Zaključak: Bespilotne letelice nisu važne samo za široku vojnu upotrebu u različitim borbenim operacijama i ratnom okruženju, već i za druge svrhe, poput integracije u 5G mreže.