Sprašene ljušture rečnih školjki kao jeftini adsorbent za uklanjanje malationa iz vode: ispitivanje izotermi, kinetike, termodinamike i optimizacija eksperimentalnih uslova metodom odzivnih površina - Veličković, Zlate S.; Vujičić, Bogdan D.; Stojanović, Vladica N.; Stojisavljević, Predrag N.; Bajić, Zoran J.; Đokić, Veljko R.; Ivanković, Negovan D.; Otrisal, Pavel P. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj: U ovom istraživanju ispitivane su mogućnosti uklanjanja organofosfornog pesticida malationa iz vode pomoću novih adsorbenata na bazi biootpada rečnih školjki iz porodice Anodonta Sinadonta woodiane, materijala koji se u velikim količinama nakuplja kao otpad na obalama velikih reka. Metode: Sintetisana su dva adsorbenta: mehanički usitnjena rečna školjka (MRM) i hidroksiapatit dobijen mehanosintezom iz usitnjenih rečnih školjki (RMHAp). Dobijeni adsorbenti su okarakterisani (elementarna analiza, skenirajuća elektronska mikroskopija – SEM, elektrodisperzivna spektroskopija – EDS, rendgenska difrakciona analiza – HRD, Furijeva transformacija IR zraka – FTIR) i ispitani u šaržnom sistemu za uklanjanje organofosfornog pesticida malationa iz vode. Optimizacija uslova adsorpcije izvršena je metodom odzivnih površina – RSM, gde je ispitan uticaj promenljivih faktora (uslova adsorpcije), pH vrednosti, doze adsorbenta, vremena kontakta i temperature na kapacitet adsorbenta. Rezultati: Najbolja adsorpcija malationa postignuta je pri srednjim pH vrednostima između 6,0 i 7,0. Maksimalni Langmuirov kapacitet adsorpcije za MRM i RMHAp na 25°C iznosio je 46,462 mg g-1 i 78,311 mg g-1, redom. Rezultati su pokazali da adsorpcija malationa na oba adsorbenta sledi pseudodrugi kinetički model i Frojndlihov izotermni model. Termodinamički parametri ukazuju na endotermnu, spontanu i izvodljivu prirodu procesa adsorpcije. Zaključak: U toku istraživanja dobijen je jeftin biokompatibilni adsorbent sa odličnim adsorpcionim karakteristikama prema malationu. Korišćenje otpada od školjki vrlo je korisno: jer otpad koji opterećuje obale različitih vodotokova uklanja zagađivače koji opterećuju vodu i izazivaju negativne efekte na životnu sredinu uopšte.