Izbor protivoklopnih vođenih raketa modelom višekriterijumskog odlučivanja - Pamučar, Dragan S.; Dimitrijević, Slobodan R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod: Protivoklopne vođene rakete (POVR) predstavljaju jedno od najefikasnijih oruđa u suprotstavljanju oklopnim i mehanizovanim jedinicama. Opremanje ovim oruđima predstavlja imperativ oružanih snaga bilo koje države. Adekvatna evaluacija i izbor efikasnih POVR predstavlja važan faktor koji utiče na operativne sposobnosti oružanih snaga. Cilj ovog rada jeste da prikaže da metode višekriterijumskog odlučivanja predstavljaju koristan alat za rešavanje problema optimalne nabavke POVR za oružane snage. Metode: Implementacija TOPSIS (Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution – tehnika za odabir narudžbine po sličnosti sa idealnim rešenjem) i MABAC (Multi Attributive Border Approximation Area Comparison – višeatributivno upoređivanje graničnih aproksimativnih oblasti) metoda biće predložene za donosioce odluka za rešavanje problema nabavke POVR. U radu su predložene četiri vrste POVR kao moguća rešenja. Navedene POVR prikazane su kao alternative A1, A2, A3 i A4. Rezultati: Implementacija metoda dovela je do zaključka da alternativa A2 ima najvišu vrednost i da predstavlja najbolji izbor koji donosioci odluka mogu doneti za izbor ove vrste POVR. Zaključak: Matematički modeli višekriterijumskog odlučivanja, primenjeni u ovom radu, nedvosmisleno ukazuju na alternativu sa najboljim karakteristikama, pa predstavljaju zahvalan i izuzetno koristan alat za donosioce odluka.