Pozitivna i negativna uloga negativnih jona u svemirskim istraživanjima - Gretchikhin, Leonid I. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj: Za svemirsku letelicu od duraluminijuma bez zaštitne prevlake otporne na toplotu, koja se spušta iz orbitalne putanje prvom i drugom kosmičkom brzinom, na visini od 80 do 40 km, dobijeni su podaci o povećanju gustine, pritiska i temperature iza udarnog talasa, kao i o odbijanju udarnog talasa od površine svemirske letelice na silaznoj trajektoriji. Metode: Izračunate su vrednosti fluksa energije ka površini letelice na svakih 10 km, za prenos toplote konvekcijom i radijacijom, kao i za uticaj elektrona nastalih jonizacijom negativnih jona. Rezultati: Pri prvoj kosmičkoj brzini najveći fluks energije nastaje pod uticajem fluksa elektrona, a pri drugoj kosmičkoj brzini dolazi do prenosa toplote radijacijom. U gasu kompresovanom usled udara, na svim razmatranim visinama dolazi do trenutnog porasta pritiska do vrednosti 109 ÷ 1011 Pa, što prouzrokuje lančane eksplozije sve veće jačine, kao i udarne talase u okolnoj atmosferi praćene kompresivnim talasima u celokupnoj strukturi letelice. Do poslednje, najsnažnije eksplozije dolazi na visini od oko 40 km. Zaključak: Svemirska letelica se pri sletanju raspada na delove veličine čestica praha.