Grafička aplikacija Java za poređenje nivoa biometrijske sigurnosti irisa prema otisku prsta - Lalović, Komlen G.; Bogdanoski, Mitko Z. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj: Glavni cilj rada jeste da prikaže novu softversku aplikaciju za komparativnu analizu između otiska prsta i irisa u biometriji, formiranu kod ljudi kroz grafičku aplikaciju java. Metode: Prvi deo rada realizovan je u programskom jeziku java, grafičkom okruženju zvanom sving, a ostatak detaljno prikazuje prednosti i nedostatke oba ova sistema i naučno obezbeđuje sve relevantne podatke kada mogu biti korišćeni i uzeti da bi obezbedili vrhunsku sigurnost. Glavni metod predstavlja komparativna analiza. Rezultati: Rezultati sadrže oba sistema – i otisak prsta i iris, a prikazana je i razlika. Zaključak: Vrste biometrije različito se formiraju, a zavise od godina starosti, bez poređenja nivoa sigurnosti.