Spektar i energija somborske matrice - Gutman, Ivan (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj: Somborska matrica zavisna je od stepena čvorova, a izvedena je iz somborskog indeksa. U radu su prikazane neke njene spektralne osobine. Rezultati: Dobijene su jednakosti i nejednakosti za sopstvene vrednosti somborske matrice. Iz njih su izvedene dve fundamentalne granice za somborsku energiju (energija somborske matrice). Ove granice zavise od somborskog indeksa, kao i od takozvanog „zaboravljenog” topološkog indeksa. Zaključak: Rezultati izloženi u radu predstavljaju doprinos spektralnoj teoriji somborske matrice, kao i opštoj teoriji spektara matrica zavisnih od stepena čvorova. Ključne reči: Somborska matrica, somborska energija, somborski indeks, invarijante zavisne od stepena čvorova, spektar (matrice).