Poboljšanje mera bezbednosti primenom tehničkog rešenja na borbenom vozilu pešadije M-80A - Končar, Milan N.; Anarbaev, Odil I.; Mutavdžić, Dobrivoje R.; Lazić, Goran M.; Jokić, Željko M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj: U radu je prikazan način prevazilaženja mogućeg ugrožavanja mera bezbednosti prilikom rada sa borbenim vozilom pešadije M-80A na poligonima prilikom izvođenja taktičkih vežbi i gađanja u noćnim uslovima. Suština problema je u tome da starešina koji komanduje taktičkim vežbama i gađanjima ne može da vidi u kom smeru nišani nišandžija-operator, jer na BVP M-80A nije ugrađen uređaj koji bi to signalizirao. Metode: Na osnovu iskustva prilikom realizacije gađanja došlo se do zaključka da izvršilac gađanja na ovom voziluima problem pri kontroli gađanja noću i u uslovima otežane vidljivosti. Rezultati: U radu se predlaže praktično rešenje problema dezorijentacije, nemogućnosti osmatranja meta i okretanja naoružanja van granica polja gađanja, a time i narušavanja mera bezbednosti svih učesnika vežbe i izvršilaca gađanja i pokretnih sredstava. Tehničko unapređenje na vozilu ostvareno je ugradnjom signalizatora koji starešini koji rukovodi gađanjem daje vizuelnu informaciju o smeru u kojem je okrenuto naoružanje. Zaključak: Ugradnjom signalizatora starešina koji komanduje vežbom i gađanjem pravovremeno može da ostvari kontrolu, otkloni moguće uzroke narušavanja mera bezbednosti i uspešno realizuje planiranu aktivnost.