Nove vojne tehnologije i koncepti nastali nakon iskustava iz sirijskog sukoba - Nikolić, Nebojša V. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj: U radu su prikazane određene tendencije razvoja novih vojnih tehnologija i koncepata proistekle iz iskustava iz tekućeg oružanog sukoba u Siriji. Način, obim i dinamika korišćenja borbenih iskustava iz ovog sukoba predstavljaju dobar primer kako velike sile poboljšavaju svoje sposobnosti i sprovode reforme sopstvenog sistema odbrane. Metode: U radu je primenjena analiza sadržaja obimnog materijala iz odabranih referentnih izvora informacija. Sistemski pristup je primenjen za strukturirani i balansirani prikaz raspoloživih informacija. Uporedna analiza potvrdila je sličnosti u ponašanju velikih sila pri upotrebi i proveri složenih borbenih sistema strategijskog značaja u lokalnim sukobima. Induktivno mišljenje doprinelo je sintetizovanju odgovrajućih zaključaka. Rezultati: Pored više velikih i regionalnih sila koje u velikoj meri učestvuju u ovom sukobu, rusko prisustvo se smatra najdominantnijim. Uloga i važnost testiranja nove vojne opreme i tehnologije je poznata, a posebnu vrednost imaju testiranja u realnim borbenim uslovima. Istovremeno sa intenzivnim testiranjima širokog skupa vojnih tehnologija u ratnim uslovima, evidentni su i pokazatelji razvoja novih koncepata, procedura i doktrina, kao i usavršavanja organizacionih formi vojnih snaga zasnovanih na borbenim iskustvima iz rata u Siriji. Zaključak: Ruski poduhvat u Siriji, sa aspekta razvoja vojnih tehnologija i novih koncepata, postaje primer sveobuhvatnog i sistematskog pristupa u izučavanju, obuci, inovacijama i implementacijama najrelevantnijih faktora u razvoju moderne vojne organizacije, što predstavlja odgovor na izazove savremenih oružanih sukoba.