Primena veštačke inteligencije u pouzdanosti i održavanju - Pokorni, Slavko J. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj: Krajem 2019. godine Vlada Republike Srbije usvojila je Strategiju razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period 2020-2025. godine. S tim uvezi, u ovom radu je predstavljen pregled trenutnih primena aplikacija veštačke inteligencije u oblasti pouzdanosti i održavanja, kao i budućih primena. Metode: Istraživanje je realizovano zahvaljujući dostupnoj literaturi, uglavnom iz baze podataka Science Direct, korišćenjem apstrakta, a u nekim slučajevima i čitavih radova. Rezultati: Rezultat ovog istraživanja je pregled primena aplikacija veštačke inteligencije u oblasti pouzdanosti i održavanja u poslednjih trideset godina. Takođe, pokazano je da sistem AI može biti nepouzdan i da mu je potrebno održavanje. Zaključak: Veštačka inteligencija može se primeniti i u pouzdanosti i održavanju. Iz dostupne literature može se zaključiti da se AI češće primenjuje u održavanju nego u pouzdanosti. Napredak u AI je neizbežan, pa je važno razumeti njegove potencijale za primenu u pouzdanosti i održavanju, kao i moguće zamke.