Procena funkcije raspodele prividne energije aktivacije za neizotermnu redukciju nanoprahova oksida nikla - Janković, Bojan Ž.; Janković, Marija M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
Diferencijalne konverzione krive neizotermnog redukcionog procesa NiO sa vodonikom nadomeštene su Vejbulovom (neizotermnom) funkcijom gustine verovatnoće (Wpdf), u širokom opsegu stepena konverzije (α = 0,06 – 0,96). Utvrđeno je da Vejbulovi parametri raspodele (β i η) pokazuju različite zavisnosti od brzine zagrevanja sistema (vh) (parametar oblika (β) – linearni oblik i parametar skale (η) – eksponencijalni oblik). Modelno nezavisne vrednosti prividne energije aktivacije izračunate su korišćenjem Fridmanove izokonverzione metode. Utvrđeno je da izračunata prividna energija aktivacije zavisi od stepena konverzije, α, i pri tome pokazuje konstantnu vrednost u opsegu stepena konverzije 0,20 ≤ α ≤ 0,60 (Ea = 90,8 kJ mol-1). Znajući Vejbulovu funkciju raspodele reakcionih vremena, moguće je odrediti funkciju gustine raspodele prividne energije aktivacije na različitim brzinama zagrevanja. Utvrđeno je da su promene u simetriji funkcija gustine raspodela indikacija za odstupanja od jednostavne kinetike kristalizacije, kao što je izraženo putem Johnson-Mehl-Avrami (JMA) modela, što verovatno pripada mnogo složenijem procesu transformacije, kao što je proces opisan dvoparametarskim autokatalitičkim Šesták-Berggrenovim modelom.