Modernizacija postrojenja - regulacija brzine motora kompresora - Pašić, Muhamed H.; Ružić, Dragana R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
U radu je prikazan način izvršenja modernizacije postojećeg stanja industrijskih postrojenja ugradnjom frekventnog regulatora., te su opisane njegove karakteristike i prednosti. Biće navedeni nedostaci postojećeg riješenja, kao i prednosti modernizovanog stanja. Staro stanje je bilo takvo da su se motori uključivali preko sklopnika i uvijek su radili punom snagom. U novom riješenju jedan motor će se uključivati preko frekventnog regulatora. Tako će, zavisno od potrebe, raditi određenom snagom. Time će se izvršiti ušteda u potrošnji električne energije, kao i na samom održavanju.