Vezivanje ugljen-dioksida sa mineralima i šljakom pri visokom pritisku u autoklavu - Matus, Carlos F.; Stopić, Srećko R.; Friedrich, Bernd G. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj: Vezivanje ugljen-dioksida sa mineralima (olivin i volastonit) i sekundarnim materijalima pri visokom pritisku u autoklavu vrlo je važno za zaštitu životne sredine. Metode: Za ovaj proces najvažnije je ponašanje ugljen-dioksida u vodenom rastvoru pri visokom pritisku i rastvaranje metala kao što su nikal i magnezijum, kao i naredna filtracija. Rezultati: Proces vezivanja ugljen-dioksida sa olivinom i šljakom uspešno je izveden u autoklavu na 175°C između 40 i 80 bara u prisustvu i odsustvu aditiva. Zaključak: Uporedna analiza je potvrdila bolje vezivanje ugljen-dioksida sa šljakom (maksimalno 300 kg/t) u poređenju sa olivinom (maksimalno 70 kg/t) pri istim uslovima.