Fizička priroda „anomalnih” elektrona u visoko-vakuumskim diodama - Koževnikov, Vasilij J.; Kozirev, Andrej V. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj: Rad daje osnovno teorijsko objašnjenje činjenice da u subnanosekundnim vakuumskim diodama postoji grupa elektrona sa kinetičkom energijom mnogo većom od primenjenog napona (pomnoženog sa elementarnim naelektrisanjem) qUmax. Metode: Primenjena je matematička metoda zasnovana na numeričkom rešenju sistema diferencijalnih jednačina Vlasov-Poison za jednodimenzionalne vakuumske diode različitog dizajna. Rezultati: Detaljno je prikazano da se u prelaznom vremenskom domenu pojavljuju takozvani „anomalni” elektroni, što karakteriše procese uspostavljanja strujnog toka u vakuumskoj diodi. Zaključak: Dokazano je da prisustvo „anomalnih” elektrona nije povezano ni sa dizajnom diode, ni sa prisustvom dodatnih nosača struje. U vakuumskim diodama sa subnanosekundnom prednjom ivicom impulsa napona višak energije preko qUmax može biti veći od 20%.