Bidirekciono stek dekodovanje polarnih kodova - Minja, Aleksandar Đ.; Dobromirov, Dušan P.; Šenk, Vojin I. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj: Rad uvodi novi algoritam za dekodovovanje polarnih kodova sa smanjenim kašnjenjem koji je inspirisan bidirekcionim stek dekodovanjem klasičnih konvolucionih kodova, a zasnovan je na tehnici savijanja (eng. folding). Metode: Stek algoritma (poznat i kao stek pretraga) pogodan je za dekodovanje kodova sa strukturom stabla, dekoder sa listom. Ova tehnika savijanja, koju je uveo Petar Elias, koristi se za smanjivanje kašnjenja algoritama za dekodovanje. Simulacije su rađene primenom postupka Monte Karlo. Rezultati: Razvijen je novi algoritam za dekodovanje polarnih kodova koji je pogodan za paralelnu implementaciju. Novi algoritam upoređen je sa postojećim, a rezultati simulacije su prikazani. Zaključak: Polarni kodovi su klasa kodova koja dostiže kapacitet kanala, i usvojena je za kodovanje kontrolnih kanala u 5G novom radiju. Glavni algoritam dekodovanja za polarne kodove jeste sekvencijalni algoritam - tzv. dekoder sa sukcesivnim poništavanjem (eng. Successive cancellation decoding - SCD). Ovaj algoritam ima nisku kompleksnost i odlične performanse u slučaju kodova sa velikom dužinom, ali i vrlo malu pouzdanost na kratkim i srednjim dužinama. Predloženo je nekoliko algoritama za dekodovanje kako bi se poboljšale performanse polarnih kodova. Dekoder sa listom i sukcesivnim poništavanjem (eng. Successive cancellation list decoding - SCLD), zajedno sa cikličkim kodom za proveru grešaka (eng. cyclic redundancy check - CRC), pruža veoma dobre performanse pri ispravljanju grešaka, ali po cenu velike kompleksnosti implementacije. Stek dekoder sa sukcesivnim poništavanjem (eng. Successive cancellation stack decoding - SCSD) pruža slične performanse po pitanju verovatnoće greške pri nižoj kompleksnosti. Pored niske verovatnoće greške, nove aplikacije za rad u kritičnim situacijama zahtevaju i malo kašnjenje, pa je potrebno smanjiti vreme rada dekodera. U radu je predložen novi bidirekcioni algoritam za dekodovanje, koji postiže znatno manje kašnjenje uz približno istu pouzdanost kao i najbolji postojeći algoritmi. Novi algoritam je upoređen sa postojećim algoritmima, a rezultati simulacije su prikazani.