25 godina TETRA tehnologije i standarda za savremene tranking sisteme funkcionalnih digitalnih mobilnih radio-komunikacija - Svrzić, Slađan M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj: Za izgradnju funkcionalnih sistema mobilnih radio-komunikacija danas se gotovo isključivo koriste digitalni sistemi tranking mobilnih radio-komunikacija, čiji je glavni predstavnik sistem sa primenom TETRA standarda. U radu se navode okolnosti nastanka i istorijski razvoj tog standarda, sa aktivnostima ETSI i TETRA MoU u borbi za dostupnost i harmonizaciju frekvencijskog spektra. Metode: Opisuje se razvoj TETRA 1 standarda i analiziraju karakteristični momenti inoviranog TETRA 2 standarda. Rezultati: Navode se okolnosti nastanka i istorijski razvoj standarda (sa aktivnostima ETSI i TETRA MoU u borbi za dostupnost i harmonizaciju frekvencijskog spektra). Sistematizovana je upotreba ključnih TETRA sistema u svetu, prikazan je njihov udeo na svetskom tržištu po resorima, a navodi se i dilema u vezi s njihovim daljim razvojem nakon 25 godina postojanja. Takođe, predstavljen je osnovni standard TETRA 1, opisuju se njegovi osnovni elementi i principi primene. Inovirani standard TETRA 2 i poboljšanja postignuta u načinu prenosa podataka detaljnije su opisana, naglašen je postupak sertifikacije interoperabilnosti i, s tim u vezi, ulazak TETRA na severnoameričko tržište. Analizirani su parametri odabrani za napredni prenos podataka prema TETRA 2-TEDS standardu, a navedena su i neka ograničenja tokom praktične primene. Zaključak: Analiziran je savremeni trenutak TETRA i prikazana perspektiva ovog standarda. Istaknuta je mogućnost modernizacije i unapređenja TETRA mreže MUP-a Srbije za potrebe MO i Vojske Srbije.