Visokoenergetsko mikrotalasno oružje – elektromagnetna bomba - Banjac, Goran M.; Đorđević, Vladimir D.; Živković, Miladin Z.; Ferdjali, Abdellah (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj:Tehnolški napredak doveo je do aktuelizacije pitanja konstrukcije i korišćenja visokoenergetskog mikrotalasnog oružja, a posebno elektromagnetene bombe. Međutim, u novijoj vojnostručnoj literaturi ova problematika je retko zastupljena. Metode: Izvršena je analiza postojeće dostupne literature iz predmetne problematike. Rezultati: Ustanovljeno je da su opšta načela funkcionisanja i teorijske osnove dostupni i poznati već duži niz godina. Brojni eksperimenti u specijalizovanim ustanovama potvrdili su efikasnost uticaja elektromagnetnog impulsa, što se prevashodno odnosi na osetljivost uređaja baziranih na poluprovodničkoj tehnologiji. Takođe, pretpostavlja se da su, na sadašnjem tehnološkom nivou, tehnička rešenja dostupna velikom broju subjekata. Kao najčešći model elektromagnetne bombe, u literaturi se ističe realizacija korišćenjem kompresionog fluks-generatora i oscilatora sa virtuelnom katodom. Ova varijanta mogla bi da obezbedi da konačni proizvod ima realne fizičke dimenzije i dovoljnu snagu, kao i upotrebnu vrednost. Još jedan od problema koji je identifikovan u obrađenoj literaturi jeste masovnije odsustvo adekvatnih mera zaštite od dejstva elektromagnetnog impulsa. To se ne odnosi samo na civilni, nego i na vojni sektor i nameće potrebu ulaganja znatnih sredstava radi naknadnog povećanja otpornosti. Zaključak: Dostupna literatura ukazuje na mogućnost izrade elektromagnetne bombe prihvatljivih fizičkih dimenzija i snage. Pretpostavlja se da bi njom bio generisan elektromagnetni impuls snage oko 10 GW i frekvencije 5 GHz. U kombinaciji sa visokopreciznim oružjem mogli bi se uspešno ometati čak i zaštićeni uređaji. Široka zastupljenost poluprovodničke tehnologije čini ovakvo oružje izuzetno efikasnim, pa je realno očekivati njegovu značajniju primenu u narednom periodu.