Napomene o nekim rezultatima o nepokretnim tačkama u pravougaonim metričkim prostorima sa primenama u hemiji - Younis, Mudasir; Fabiano, Nicola; Fadail, Zaid M.; Mitrović, Zoran D.; Radenović, Stojan N. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj: U ovom radu se razmatraju, uopštavaju i pobolj- šavaju nedavni rezultati o nepokretnim tačkama u okvi- ru pravougaonih metričkih prostora. Cilj ovog rada je da pruži mnogo jednostavnije i kraće dokaze o nekim novim re zultatima u pravougaonim metričkim prostorima. Metode: Koriste se standardne metode iz teorije nepo- kretne tačke u generalizovanim metričkim prostorima. Rezultati: Dobijeni rezultati poboljšavaju dobro po- znate rezultate u literaturi. Koristeći novi pristup dokazuje se da je Pikarov niz Košijev u okviru pravougao- nih metričkih prostora. Dobijeni rezultati koriste se za dokaz egzistencije rešenja nekih nelinearnih problema povezanih sa hemijskim naukama. Na kraju se daje jedno otvo- reno pitanje za generalizovana kontraktivna preslikava- nja u pravougaonim metričkim prostorima. Zaključak: Dati su novi rezultati za nepokretne tačke u pravougaonim metričkim prostorima sa primenom na neke probleme u hemijskim naukama.