Viskoprinosni i hemijski obogaćeni hibridi kukuruza srpske selekcije kao najbolja osnova za najkvalitetniju hranu - Radenović, Čedomir N.; Delić, Nenad S.; Radosavljević, Milica M.; Jovanović, Života V.; Sečanski, Mile D.; Popović, Aleksandar S.; Crevar, Miloš S.; Radosavljević, Nebojša D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj: U ovom radu izlažu se rezultati više različitih istraživanja. Konstatuje se da je oko četiti decenije trajalo selekcionisanje inbred-linija ZPPL 146 i ZPPL 159 i sa njima stvorenih hibrida kukuruza: ZP 633, ZP 735 i ZP 737, prvenstveno namenjenih za isxranu ljudi i domaćih životinja. Metode: Primenom metode rezonantne Ramanove spektroskopije lista inbred-linija kukuruza registrovane su spektralne trake koje ukazuju na konformacione karakteristike molekula karotenoida, ali i drugih jedinjenja (fosfata, glutena i amida III) u listu. Rezultati: U radu je izvršeno sistematsko ispitivanje inbred-linija: ZPPL 146 i ZPPL 159 i hibrida kukuruza: ZP 633, ZP 735 i ZP 737. Konstatovano je da su nove inbred-linije kukuruza: ZPPL 146 i ZPPL 159 bogate karotenoidima i žutim pigmentima. Te linije imaju, u znatnim količinama i vrednostima, i druga relevantna bioaktivna jedninjenja i dobre fizičke karakteristike. Proučavane inbred-linije kukuruza imaju uspravan položaj vršnih listova i spadaju u grupu linija kukuruza sa značajnim karakteristikama fotosintetičkog modela. One su otporne na visoku temperaturu i tolerantne su na sušu. Zaključak: U radu su izložena relevantna svojstva, karakteristike i parametri proučavanih novih inbred-linija kukuruza koja se mogu koristiti u budućnosti u selekcionom procesu. Sa navedenim inbred-linijama kukuruza stvoreni su visokoprinosni i kvalitetni hibridi kukuruza: ZP 633, ZP 735 i ZP 737, koji su prepoznatljivi po svojim kvalitetima,a naročito hibrid ZP 633 za ishranu ljudi (dece i starijih lica). Isto tako, sa agronomsko-veterinarskog stanovišta je potvrđeno da su hibridi ZP 735 i ZP 737 najpogodniji za ishranu domaćih životinja uz programirano korišćenje kukuruzne silaže. Takođe, izložena su relevantna agronomska, morfološka i nutritivna svojstva hibrida kukuruza ZP 633, ZP 735 i ZP 737. Prezentovani su i rezultati o strukturi zrna i visini prinosa za zrno i silažu i kod hibrida ZP 677 i ZP 684, koji se proizvode u Srbiji i zemljama jugoistočne Evrope.