Bezbednost u stambenim zgradama ‒ evakuacija stambene zgrade bez požarnih stepenica - Jevtić, Radoje (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj: Bezbednost u visokim stambenim zgradama predstavlja veoma važan zadatak. U slučaju neke nepredviđene i opasne pojave, stanari tih zgrada moraju biti evakuisani. Požar, zemljotres i terorističke akcije samo su neke od takvih situacija. Brzina evakuacije iz visoke stambene zgrade zavisi od mnogo različitih faktora. Zadatak evakuacije je posebno težak i komplikovan ukoliko zgrada nema požarne stepenice. Metode: U ovom radu korišćena je metoda modelovanja. Na osnovu realnog objekta ‒ stambene zgrade, realizovan je odgovarajući simulacioni model u odgovarajućem simulacionom softveru. Rezultati: Rezultati ovog rada pokazali su da je najbrža evakuacija ostvarena za svaki od četiri scenarija pri brzini stanara od 1,75 m/s, s tim da za prva dva scenarija nisu zabeleženi zastoji, ali su za treći i četvrti scenario zastoji uočeni.Naime, u trećem scenariju do zastoja je došlo pri brzini stanara od 0,75 m/s i 1,25 m/s, a u četvrtom scenariju za sve simulirane brzine stanara od 0,75 m/s do 1,75 m/s. Zaključak: Upotreba odgovarajućeg simulacionog softvera omogućava brzo, precizno, bezbedno i jeftino izračunavanje evakuacionih vremena i može znatno poboljšati evakuacione procedure i evakuacionu strategiju.