Identifikacija vojnika i naoružanja u magacinu naoružanja zasnovana na poređenju procesiranja slika i RFID tagova - Bogićević, Dušan; Tot, Ivan A.; Prodanović, Radomir; Todorović, Bojan (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj: Proces izdavanja i vraćanja naoružanja u vojsci treba da bude dovoljno brz, kao i da omogući dostupnost tačnih informacija o stanju naoružanja. Metode: U ovom radu razmatra se problem digitalizacije zapisivanja podataka o izdavanju i vraćanju naoružanja, korišćenjem savremene računarske tehnologije Edge. Problem je razmatran na dva načina. Prvi se zasniva na primeni algoritama mašinskog učenja za prepoznavanje serijskog broja naoružanja korišćenjem slike izrađene pomoću kamere, dok drugi način razmatra primenu RFID tehnologije. Korisnička autentifikacija zasniva se na primeni biometrije. Rezultati: Rezultati dobijeni nakon testiranja arhitekture za identifikaciju naoružanja korišćenjem kamere pokazuju da takva arhitektura nije odgovarajuća. Rešenje za identifikaciju naoružanja korišćenjem RFID tehnologije prevazilazi probleme prethodno navedenog rešenja. Međutim, RFID tehnologija zahteva dodatne modifikacije koje se odnose na implementaciju oznaka na naoružanju kako bi njihovo očitavanje bilo uspešno. Zaključak: Implementirano rešenje za identifikaciju naoružanja zasnovano na RFID tehnologiji, uz primenu biometrije za autentifikaciju korisnika, omogućava jednostavnu i pouzdanu identifikaciju, brzinu pri izdavanju i vraćanju naoružanja, rasterećenje računarske mreže, kao i nadzor nad statusom naoružanja u realnom vremenu.