Primena savremene obrazovne tehnologije u obuci za upravljanje u udesima sa opasnim materijama - Rutić, Srđan Z. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
U radu je prikazana mogućnost primene savremene obrazovne tehnologije u obuci za upravljanje u udesima sa opasnim materijama. Opisan je programski paket , HeSPRO" koji je nastao težnjom da se objedine funkcije procene i prognoze efekata dejstva opasnih materija, kako prilikom mirnodopskih hemijskih udesa, tako i upotrebom visokotoksičnih materija. Procena mogućnosti primene programskog paketa je vršena na osnovu hipotetičkog modela. Analizom dobijenih rezultata je izvršena procena hemijske situacije. Zaključeno je da programski paket pruža optimalne uslove za efikasnu procenu i prognozu hemijske situacije pri udesu sa opasnim materijama.