Sinteza nanočestica metala iz aerosola - Stopić, Srećko R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
Sinteza nanočestica metala iz rastvora metalnih soli korišćenjem ultrazvučnog raspršivanja USP razmatrana je u ovom radu. Preko kontrole procesnih parametara (površinski napon i gustina, koncentracija rastvora, vreme zadržavanja aerosola u reaktoru, protok gasa, temperatura razlaganja aerosola, vrste prekursora i zaštitna atmosfera) moguće je voditi proces u nameri da dobijemo prahove zahtevane morfologije, koja zadovoljava složene zahteve novih inženjerskih materijala. Značajna prednost je u poboljšanju karakteristika praha (manje čestice, bolja sferičnost, veća specifična površina) dobijena korišćenjem USP-procesa. USP-proces se izvodi delovanjem jakog izvora ultrazvuka na rastvor prekursora stvarajući aerosol sa konstantom veličinom kapi, koja zavisi od karakteristika tečnosti i frekvence ultrazvuka. Nastali aerosoli su transportovani nosećim gasom u reaktor na određenoj temperaturi, koji omogućava da se reakcija odvija u maloj zapremini čestice i formiranje nanočestica prahova. Nanoprahovi bakra, srebra, zlata i kobalta pripremljeni su sa poboljšanim fizičkim i hemijskim karakteristikama. Visoki troškovi proizvodnje i mala količina prahova jedno su ograničenje USP-procesa. Zato je uvećana proizvodnja jedan od najvažnijih ciljeva USP- procesa.