Primena cost-benefit analize u vrednovanju i izboru javnih projekata (finansijski aspekt) - Petrović, Dragana N.; Đedović, Branko N.; Petrović, Nikola Č. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
Cost – benefit analiza predstavlja veoma koristan instrument za vrednovanje i izbor javnih projekata,prvenstveno onih sa životnim vekom 30 i više godina, kao što su: izgradnja bolnice, kanala za navodnjavanje, mosta,tunela, razvoj i proizvodnja novog sredstva NVO i sl. Analiza se primenjuje i u privatnom sektoru, za ocenjivanje projekata koji se, jednim delom, finansiraju iz državnih sredstava ili putem kredita. Preduzetnik ili privredno društvo ne pokazuju iunteresovanje ili ne raspolažu sredstvima dovoljnim za realizaciju projekata (za otvaranje škola, pozorišta i sl).Cost – benefit analiza daje informacije državnim organima i poslovnim bankama o isplativosti ulaganja, bez kojih oni ne mogu doneti odluku o finansijskoj podršci realizacije projekta. Izbor najbolje investicione alternative ostvaruje se na bazi finansijske i ekonomske analize, kao dva integralna dela cost – benefit analize. Sadržaj ovog rada ćini finansijska analiza koja istražuje finansijsku isplativost projekta isključivo sa stanovišta predlagača i finansijera. U jednom od narednih brojeva časopisa, obradićemo i ekonomsku analizu, kao celovitu analiza efikasnosti projekta.