Merenje sile na zubima pomoću fiksnih ortodontskih sistema - Rudolf, Rebeka M.; Ferčec, Janko J. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
Fiksni ortodontski aparat sastoji se od bravica (breketa) povezanihzubima. Nakon provlačenja kroz otvore na breketima, žica generišesilu koja utiče na ortodontsko pomeranje zuba. Promena u parodontalnomdotoku krvi predstavlja biološki odgovor koji dovodi do preoblikovanjaalveolarne kosti i ortodontskog pomeranja zuba. Mnoge promenljivekoje utiču na ortodontsko pomeranje zuba, poput rasta i odgovoratkiva na aparat, ne mogu da se kontrolišu u potpunosti. Međutim, silakojom se deluje na zub treba da bude promenljiva i na nju se može uticati,a pažljivo izvedeno ispitivanje fizičke osnove kliničkih primena možeda bude od pomoći pri smanjivanju neželjenih sporednih efekata.Osobine ortodontskih žica, kao što su jačina, krutost, elastičnost ispring-back efekat definišu njihovu kliničku primenljivost. Idealna ortodontskažica treba da poseduje sledeće osobine: izražen spring-backefekat, nisku krutost, dobru obradivost, visok nivo uskladištene energije,biokompatibilnost i stabilnost u okruženju, malo površinsko trenje,kao i sposobnost zavarivanja i lemljenja s pomoćnim delovima. Idealnažica za luk još nije pronađena. Kada se žica aktivira ili savije, ortodontskopomeranje zuba vrši se pod uticajem rasterećenja ili deaktiviranjasila. Stoga je potrebno znati nivo sile koju proizvodi svaka žica pojedinačnopri ortodontskom lečenju. Cilj ovog rada je da izmeri sile nastaledejstvom različitih superelastičnih NiTi žica.