Relacije između energije grafa i energija zasnovanih na stepenima čvorova - Gutman, Ivan (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2020)
Uvod/cilj: U radu su prikazane brojne, u literaturi postojeće, grafovske invarijante zavisne od stepena čvorova. Ovim invarijantama pridružuju se odgovarajuće matrice, preko kojih se izračunava energija kao zbir apsolutnih vrednosti sopstvenih vrednosti ovih matrica. Rezultati: Određeni su uslovi pod kojima su ispitivane veće, odnosno manje energije od obične energije grafa (zasnovane na matrici susedstva). Zaključak: Rad doprinosi teoriji grafovskih energija, kao i teoriji grafovskih invarijanti zavisnih od stepena čvorova.