Detekcija napada zasnovana na veštačkom imunom sistemu - Protić, Danijela D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2020)
Uvod/cilj: Veštački imuni sistem (VIS) inspirisan je biološkim imunološkim sistemom koji razlikuje sopstvene ćelije od onih koje to nisu. Za VIS je zanimljiv način na koji telo reaguje na patogene i prilagođava se da ostane imuno duži period. To se odnosi na prepoznavanje poznatog napada i način na koji imuni sistem identifikuje sopstvene ćelije na koje ne treba da reaguje, i na otkrivanje anomalije. Metode: Prikazane su metode negativne i pozitivne selekcije, zatim kloniranje, imune mreže, teorija opasnosti i algoritam dendritičnih ćelija. Rezultati: Predstavljeni su modeli koji se odnose na VIS i dva principa klasifikacije ‒ jedan zasnovan na detekciji određenog napada, a drugi na detekciji anomalije. Zaključak: Veštački imuni sistemi koriste se u otkrivanju upada u računarske mreže jer su tačni i brzi. Eksperimenti na različitim skupovima podataka pokazuju da se modeli mogu koristiti u otkrivanju napada ili anomalija. Klasifikatori zasnovani na mašinskom učenju pokazuju bolje rezultate u odluci, što je velika prednost ako vreme obrade nije značajan parametar. Algoritmi dendritičkih ćelija i algoritmi negativnog odabira pokazuju bolje rezultate za detekciju u realnom vremenu.