Analiza uticajnih faktora koji mogu prouzrokovati greške u primeni savremenih metoda dijagnostike kliznih ležajeva u mašinskim i elektro postrojenjima - Žegarac, Nikola P. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2020)
Uvod/cilj: U radu je dat prikaz primene savremenih dijagnostičkih metoda kliznih ležajeva i analiza uticajnih faktora koji mogu prouzrokavti greške u primeni. Prikazane su mogućnosti da se pouzdano utvrdi kada i gde će se pojaviti problem koji se javlja pri trošenju kliznih ležajeva u daljoj eksploataciji postrojenja. Utvrđuje se kako će sistem nastaviti da funkcioniše tokom vremena, predviđaju se uzroci kvarova i način njihovog otklanjanja, kao i vreme za plansko održavanje tehničkih sistema. Metode: Nova metoda rešava problem dijagnostike kliznih ležajeva, merenjem dinamičkih putanja rukavca u klznom ležaju i merenjem vibracijskih parametara na unutrašnjim i vanjskim površinama postrojenja. Merenje dinamičkih putanja rukavca ležaja vrši se pomoću beskontaktnih sondi. Pri tome je veoma važna centracija sondi u odnosu na geometrijski centar ležaja. Vrši se merenje vibracijskih parametara na unutrašnjim i vanjskim površinama postrojenja koji su u direktnoj vezi sa zazorom u kliznom ležaju. Pri tome je veoma važan izbor vibracijskih parametara i mernih mesta. Ova metoda ima niz prednosti u odnosu na druge dijagnostičke metode, pošto je jednostavan pristup mernim mestima. Rezultati: Merenjem dinamičke putanje (trajektorije) rukavaca u kliznom ležaji, vibracijskih parametara na unutrašnjim i vanjskim površinama, utvrđuju se veličine zazora ležaja koje karakterišu: normalno stanje, početnu veličinu zazora, njegovo dalje povećavanje, veličine zazora ležaja, kada su parametri stanja blizu gornje granice dozvoljenog zazora ležaja. Zaključak: Nove dijagnostičke metode i monitornig sistemi mogu se široko primeniti: na motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, na svim klipnim mašinama, hidroelektranama, termoelektranama, procesnim postrojenjima i mnogim drugim postrojenjima.