Jedno rešenje simulatora izahorizontskog radara - Džolić, Bojan; Veinović, Mladen; Orlić, Vladimir; Lekić, Nikola; Grbić, Nemanja (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2020)
Uvod/cilj: Simulator izahorizontskog radara (IHR), koji je predstavljen u ovom radu, razvijen je i korišćen u praksi, sa ciljem da oponaša okruženje radarskog signala, ali i da optimizira parametre radara u stvarnoj primeni, kao što su: zračena snaga, pojačanje antene, gubitak puta, radarska refleksna površina, spoljne smetnje i šum. Metode: U radu se koristi metodologija matematičkog modeliranja i simulacija. Rezultati: Na osnovu obavljene analize, izlazni podaci iz IHR simulatora predstavljeni su i razmatrani. Zaključak: Primena opisanog simulatora IHR omogućava automatizovanu procenu mogućnosti upotrebe radara na potencijalnim lokacijama, dok rezultati simulacije pokazuju visoko slaganje sa realnim podacima.