Force measurements on teeth using fixed orthodontic systems - Rudolf, Rebeka M.; Ferčec, Janko J. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
Fiksni ortodontski aparat sastoji se od bravica (breketa) povezanih zubima. Nakon provlačenja kroz otvore na breketima, žica generiše silu koja utiče na ortodontsko pomeranje zuba. Promena u parodontalnom dotoku krvi predstavlja biološki odgovor koji dovodi do preoblikovanja alveolarne kosti i ortodontskog pomeranja zuba. Mnoge promenljive koje utiču na ortodontsko pomeranje zuba, poput rasta i odgovora tkiva na aparat, ne mogu da se kontrolišu u potpunosti. Međutim, sila kojom se deluje na zub treba da bude promenljiva i na nju se može uticati, a pažljivo izvedeno ispitivanje fizičke osnove kliničkih primena može da bude od pomoći pri smanjivanju neželjenih sporednih efekata. Osobine ortodontskih žica, kao što su jačina, krutost, elastičnost i spring-back efekat definišu njihovu kliničku primenljivost. Idealna ortodontska žica treba da poseduje sledeće osobine: izražen spring-back efekat, nisku krutost, dobru obradivost, visok nivo uskladištene energije, biokompatibilnost i stabilnost u okruženju, malo površinsko trenje, kao i sposobnost zavarivanja i lemljenja s pomoćnim delovima. Idealna žica za luk još nije pronađena. Kada se žica aktivira ili savije, ortodontsko pomeranje zuba vrši se pod uticajem rasterećenja ili deaktiviranja sila.  Stoga je potrebno znati nivo sile koju proizvodi svaka žica pojedinačno pri ortodontskom lečenju. Cilj ovog rada je da izmeri sile nastale dejstvom različitih superelastičnih NiTi žica.
Keywords: NiTi alloys; teeth; orthodontic system; Force measurement