Gastrična stimulacija u terapiji dijabetesa tip 2: rezultat posle 16. nedelje od implantacije pejsmejkera - Bjelović, Miloš; Babič, Tamara; Špica, Bratislav; Gunjić, Dragan; Veselinović, Milan; Polovina, Snežana (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Stimulacija želuca [gastric contraction modulation (GCM)] implantiranim sistemom DIAMOND poboljšava glikomijsku kontrolu i smanjenje telesne mase. Primarni cilj studije bio je da se proceni inicijalna efikasnost stimulacije želuca upotrebom DIAMOND sistema (ranije poznatog kao TANTALUS) u cilju poboljšanja glikoregulacije merene promenom nivoa glikoziliranih hemoglobina (HbA1c). Sekundarni ciljevi bili su analiza sniženja telesne mase, indeksa telesne mase (BMI), obima struka i drugih metaboličkih parametara. Metode. U Odeljenju za minimalno invazivnu hirurgiju gornjeg digestivnog trakta Klinike za digestivnu hirurgiju u Beogradu, u periodu između novembra 2014. godine i marta 2016. godine, kod 18 bolesnika sa dijabetesom tipa 2, laparoskopski je postavljen gastrični pejsmejker (DIAMOND sistem). Od ukupnog broja bolesnika, 11 bolesnika je bilo praćeno najmanje 16 nedelja posle operacije i uključeno u prospektivnu kohortnu studiju. Rezultati. U toku perioda praćenja, prosečan gubitak telesne mase iznosio je 8.05 kg (p
Keywords: dijabetes melitus, insulin-nezavisan; gojaznost; želudac; elektroterapija; lečenje, ishod; hemoglobin, glukozilovan; glikemija.