Procena apikalno ekstrudiranog debrisa tokom uklanjanja gutaperke i Resilona™ primenom različitih tehnika instrumentacije - Pešić, Dragana; Melih, Irena; Kolak, Veljko; Nikitović, Ana; Jakovljević, Ankica (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Apikalna ekstruzija materijala se smatra jednim od veoma važnih faktora za uspešnost endodontske terapije. Mikroorganizmi, nekrotično tkivo, opturacioni material i irigansi koji mogu biti ekstrudirani apikalno tokom endodontskog retretmana mogu ugroziti uspeh terapije. Cilj ovog istraživanja je bio da se kvantitativno proceni količina apikalno ekstrudiranog debrisa tokom endodontskog retretmana zuba opturiranih sa dva različita materijala, primenom jedne ručne i tri rotirajuće instrumentacione tehnike u in vitro uslovima. Metode. Ukupno 96 ekstrahovanih jednokorenih zuba su endodontski lečeni i prošireni primenom BioRaCe sistema (završni proširivač 40/0.04), a zatim nasumično podeljeni u osam grupa od po 12 zuba. Polovina uzoraka je bila opturirana gutaperkom i AH Plus® silerom, a druga polovina RealSeal SE sistemom, korišćenjem tehnike hladne lateralne kondenzacije. Retretman je obavljen primenom: Hedström ručnih instrumenata, ProFile rotirajućih instrumenata, ProTaper Retreatment sistema i D-RaCe sistema. Apikalno ekstrudirani debris je sakupljan u prethodno izmerene Eppendorf epruvete a procena je obavljena primenom elektronske mikrovage. Podaci su statistički analizirani primenom t-testa i analizom varijanse. Rezultati. U AH Plus/gutaperka grupi, kod svih ispitivanih rotirajućih instrumenata dobijeno je značajno manje ekstrudiranog debrisa u poređenju sa Hedström instrumentima (p < 0,05). U RealSeal grupi, bila je prisutna statistički značajna razlika između D-RaCe i Hedström instrumenata (p < 0.05). Zaključak. Apikalna ekstruzija debrisa je bila prisutna kod svih ispitivanih tehnika retretmana. Primenom D-RaCe sistema dobijeno je značajno manje ekstrudiranog debrisa u poređenju sa ručnim instrumentima. Pri upoređivanju instrumenata specijalno dizajniranih za retretman – D-RaCe i ProTaper sistema, nije utvrđeno prisustvo statistički značajne razlike.
Keywords: zub, materijali za punjenje korenskog kanala; gutaperka; zub, zalivači jamica i fisura; stomatološki instrumenti; metodi