Primarne intestinalne limfangiektazije kod odraslih – dijagnostički i terapijski izazov - Jocic, Tatiana; Latinovic Bosnjak, Olgica; Zivojinov, Mirjana; Stojsic, Mirjana; Ilic Sabo, Jelena (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod. Primarne intestinalne limfangiektazije su retko oboljenje koje karakterišu abnormalno dilatirani crevni limfni sudovi i ekstenzivan enterični gubitak limfe koja je bogata proteinima plazme, limfocitima i hilomikronima. Osnovne karakteristike oboljenja su hipoalbuminemija, hipogamaglobulinemija, limfocitopenija, ređe deficit liposolubilnih vitamina i anemija. Osim primarne, limfangiektazije mogu biti i sekundarne, u sklopu celijakije, malignih, infektivnih i zapaljenskih bolesti tankog creva, fibroze, bolesti jetre i kardiovaskularnih oboljenja. Prikaz bolesnika. Muškarac, star 33 godine, javio se na pregled sa tegobama u vidu proliva i edema potkolenica. Dijagnoza je postavljena patohistološkim pregledom biopsija tankog creva pri double balloon enteroskopiji gde su promene viđene samo u jednom segmentu pregledanog creva, što je kasnije potvrđeno i videoendoskopskom kapsulom. Zaključak. Dijagnoza intestinalnih limafangiektazija postavlja se uglavnom pre treće godine života, ali može se dijagnostikovati i kod starijih osoba. Osnov dijagnoze je patohistološka analiza bioptata sluznice creva dobijenih endoskopskim procedurama. Dijagnoza primarnih intestinalnih limfangiektazija se postavlja i isključivanjem sekundarnih uzroka.
Keywords: dijareja; limfangiektazija; hipoalbuminemija; limfocitopenija; enteropatije sa gubitkom proteina