Retrospektivna analiza 1 211 operisanih bolesnika zbog ingvinalne kile otvorenim hirurškim pristupom – iskustvo jednog centra - Marković, Miroslav; Bezmarevic, Mihailo; Ilić, Milan; Dragičević, Marina; Andrić, Aleksandar (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Preponske kile su česte u muškoj populaciji. Jedini način lečenja preponskih kila je hirurški sa različitim hirurškim procedurama. Ciljevi ovog istraživanja bila je analiza najčešćih hirurških procedura u rešavanju preponskih kila i ranih postoperativnih komplikacija, kao i ispitivanje morfoloških karakteristika preponskih kila kod velikog broja operisanih bolesnika. Metode. Retrospektivna studija obuhvatila je sve bolesnike operisane zbog preponske kile u periodu od 2009. do 2012. godine. Kod svih bolesnika analizirane su demografske karakteristike uključujući pol i godine, kao i kliničke karakteristike i tip kile. Analizirane su hirurške procedure u rešavanju kile, kao i rane postoperativne komplikacije. Rezultati. Studija je obuvatila 1 211 bolesnika. Odnos muškarci/žene bio je 1,127/84 (p
Keywords: hernija, ingvinalna; hernija, femoralna; muškarci; žene; životno doba; incidenca; hirurgija, operativne procedure; postoperativne komplikacije