Razlike u kvalitetu života između pacijenata sa teškom artrozom kuka i kolena - Jandric, Slavica Dj (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Osteoartritis je klinička manifestacija degenerativnih promena u zglobu. Cilj ove studije je bio da se istraži postojanje razlika u kvalitetu života (QoL) između bolesnika sa teškom artrozom (OA) kuka i kolena. Metode. Studijom preseka obuhvaćeno je 195 bolesnika (prosečne starosti 63.2 ± 11.1 godina) sa dijagnozom artroze kuka ili kolena, kojima je bila indikovana totalna artroplastika kuka ili kolena. Bolesnici su podeljeni u tri grupe u odnosu na lokalizaciju artroze. Prvu grupu su činili bolesnici sa artrozom kuka, drugu sa artrozom kolena i treću sa artrozom i kuka i kolena zajedno. Za svakog bolesnika smo beležili demografske i kliničke podatke. Kvalitet života ovih bolesnika merili smo pomoću Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC) upitnika. Za statističku značajnost razlika uzimali smo nivo od p < 0.05. Rezultati. Najbolji QoL je bio u grupi bolesnika sa OA kolena (42.7 ± 11.3), a najlošiji u grupi bolesnika sa OA kuka i kolena zajedno (35.8 ± 12.7). QoL procenjen WOMAC skorom je bio značajno različit između tri grupe bolesnika sa artrozom (F = 5.377, p < 0.01), kao i domen fizičke funkcije (F = 5.273, p < 0.01). Rezultati tri modela multiple linerane regresije gde je WOMAC skor zavisna varijabla, a godine starosti, indeks telesne mase (BMI), socijalni status, bol, ukočenost, fizička funkcija, arterijska hipertenzija, miokardiopatija, dijabetes melitus nezavisne varijable, pokazali su da je QoL procenjen WOMAC skorom statistički značajno udružen sa bolom i fizičkom funkcijom u prvoj (OA kuka) i drugoj (OA koljena) grupi bolesnika, dok je u trećoj grupi bolesnika (sa OA kuka i koljena zajedno), WOMAC skor bio udružen sa BMI, bolom, fizičkom funkcijom i dijabetes melitusom. Zaključak. Kod bolesnika sa teškom OA kuka i kolena, QoL je, u odnosu na lokalizaciju, bio značajno različit. Bol i fizička funkcija su značajno udruženi sa QoL bolesnika sa teškom OA kuka i kolena. U grupi bolesnika sa OA kuka i kolena zajedno, QoL je bio značajno udružen i sa BMI i dijabetesom melitusom.
Keywords: osteoartritis; kuk; koleno; kvalitet života