Povezanost genskog polimorfizma Val158Met COMT, TNF-α -857 C>T, TNFR1 36 A>G, IL-1α 4845 G>T i IL-10 -1082 A>G sa rizikom od pojave rane preeklampsije i njenih komplikacija - Krnjeta, Tijana M; Mirković, Ljiljana; Ignjatović, Svetlana; Tomašević, Dragana; Lukić, Jelena; Topalov, Drina; Majkić-Singh, Nada (Vojnosanitetski pregled, 2018)
Uvod/Cilj. Preeklampsija pripada grupi hipertenzivnih poremećaja u trudnoći sa prosečnom incidencom od 2,16% i predstavlja jedan od vodećih uzroka morbiditeta i mortaliteta majki i novorođenčadi širom sveta. Cilj ove studije bio je da se ispita potecijalna povezanost između polimorfizma Val158Met katehol-O-metiltransferaze (COMT), faktor nekroze tumora-alfa (TNF-α) -857 C>T, receptora 1 za faktor nekroze tumora (TNFR1) 36 A>G, interleukin-1 alfa (IL-1α) 4845 G>T i interleukin-10 (IL-10) –1082 A>G sa rizikom od pojave rane preeklampsije (PE) i njenih komplikacija. Metode. Ova studija obuhvatila je 47 bolesnica sa ranom PE, grupisanih prema težini oboljenja i prema veličini za odgovarajuću gestacionu starost, i 47 zdravih osoba. Polimorfizam Val158Met je genotipiziran analizom polymerase chain reaction – restriction fragment lenght polymorphism (PCR-RFLP), a polimorfizam inflamatornih citokina Sangerovom metodom sekvencioniranja. Rezultati. Aleli COMT Met i IL-1α T pokazali su protektivnu ulogu, smanjujući rizik rane PE nakon korekcije za starost i indeks telesne mase (BMI). Uočena interakcija između alela COMT Met i IL-10 A, kao i između alela COMT Met i TNF-α T nije bila statistički značajna nakon korekcije za starost i BMI. Zaključak. COMT i IL-1α se mogu koristiti kao geni kandidati za otkrivanje rane PE i njenih komplikacija, teškog oblika rane PE i PE sa zastojem u rastu.
Keywords: comt protein; human||; ||comt protein; humani; cytokines||; ||citokini; pre-eclampsia||; ||preeklampsija; polymorphism; genetic||; ||polimorfizam; genski