Sindrom krađe krvi potključne arterije – hirurško ili endovaskularno lečenje - Cvetić, Vladimir Z; Čolić, Momčilo; Radmili, Oliver; Banzić, Igor; Končar, igor; Lukić, Borivoje; Davidović, Lazar (Vojnosanitetski pregled, 2018)
Uvod/Cilj. Sindrom “krađe” krvi potključne arterije uzrokovan je okluzijom ili stenozom proksimalnog segmenta potključne arterije sa njenim posledičnim retrogradnim punjenjem putem ipsilateralne vertebralne arterije. Cilj ovog rada bio je poređenje hirurške [karotido-supklavijalni bajpas (KSBP)] i endovaskularne metode [perkutana translumenska angioplas-tika (PTA) i stenting] sa aspekta ranih i udaljenih rezultata. Metode. Trideset bolesnika [16 (53,33%) muškaraca, prosečne starosti 60,1 ± 8,25 godina tretirano je KSBP i poređeno sa grupom od 40 bolesnika [18 (45%) muškaraca], prosečne starosti 57,75 ± 6,15 godina koji su tretirani PTA i stentingom potključne arterije. Rani i udaljeni rezultati su verifikovani razlikom u segmentnim pritiscima ruku, kliničkim i ultrasonografskim/angiograf-skim pregledom. Svi bolesnici su praćeni nakon mesec dana, 6 meseci i 12 meseci, a jednom godišnje nakon toga. Rezultati. Prosečni period praćenja iznosio je 22,37 ± 11,95 meseci. Utvrđene su 2 (6,67%) periproceduralne komplikacije u KSPB grupi (tranzitorni ishemijski atak kod 2 bolesnika) i 3 (7,5%) u PTA i stenting grupi (disekcija i distalna embolizacija kod jednog bolesnika, i hematom na mestu punkcije takođe kod jednog bolesnika). U KSPB grupi razlika u sistolnim pritiscima dve brahijalne arterije iznosila je: 42,6 ± 14,5 vs 4,75 ± 12,94 mmHg (p
Keywords: subclavian artery||; ||a. subclavia; subclavian steal syndrome||; sindrom promene toka krvi; angioplasty||; ||angioplastika; stents||; ||stentovi; blood vessel prosthesis||; ||krvni sud; proteza; endovascular procedures||; ||endovaskularne procedure; vascular procedures; operative||; ||hirurgija; operativne procedure