Epidemiološke karakteristike bruceloze u Vojvodini, Srbija, 2000–2014 - Štrbac, Mirjana; Ristić, Mioljub; Petrović, Vladimir; Savić, Sara; Ilić, Svetlana; Medić, Snežana; Radosavljević, Biljana; Vidić, Branka; Grgić, Živoslav (Vojnosanitetski pregled, 2018)
Uvod/Cilj. Uprkos činjenici da se bruceloza sporadično registruje u epidemijskoj formi, ona i dalje predstavlja jednu od najraširenijih zoonoza u svetu. Metode. Podaci za istraživanje dobijeni su iz registra infektivnih bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine i Veterinarskog instituta u Novom Sadu. Upotrebom deskriptivne statistike, analizirani su podaci za period 2000–2014. godina. Rezultati. U posmatranom periodu u Vojvodini je registrovano 102 slučaja bruceloze sa različitom učestalošću registrovanih slučajeva u odnosu na okruge pokrajine. Najčešći putevi širenja bruceloze su bili konzumiranje inkriminisane hrane (posebno ovčiji sir) ili direktni kontakt sa domaćim životinjama. Profesionalna izloženost agensu ili direktan dnevni kontakt sa životinjama naveden je kod 70,2% bolesnika. Dominantan izvor infekcije u gradskim naseljima bila je hrana, dok je u ruralnim delovima direktan kontakt sa bolesnim životinjama bio najčešći put prenosa infekcije. Registrovano je 14 epidemija bruceloze usled direktnog kontakta kao dominantnog puta širenja infekcije. Najveće učešće među potvrđenim slučajevima bruceloze bilo je u uzrastu 30–59 godina (50%), a oboljenje je 2,5 puta češće registrovano kod muškarca nego kod žena. Od ukupnog broja obolelih, 50% slučajeva oboljenja registrovano je tokom proleća. Tokom 2004. i 2005. godine, prevalencija pozitivnih seruma među bolesnicima u Južnobačkom okrugu koincidirala je sa najvećim brojem laboratorijski potvrđenih pozitivnih seruma među životinjama. Zaključak. Iako je trend bruceloze u opadanju, čini se da su edukacija i unapređenje nadzora nad oboljenjem svih relevantnih institucija neophodni za njegovo bolje prepoznavanje i registraciju.
Keywords: brucellosis||; ||bruceloza; serbia||; ||srbija; disease outbreaks||; ||epidemije; disease transmission; infectious||; ||infekcija; putevi širenja; infection control||; kontrola