Povezanost stvaranja IL-1β i karakteristika humanih periapikalnih lezija - Popovska, Lidija; Dimova, Cena; Evrosimoska, Biljana; Stojanovska, Vera; Muratovska, Ilijana; Cetenović, Bojana; Marković, Dejan (Vojnosanitetski pregled, 2018)
Uvod/Cilj. Periapikalni periodontitis najčešće je prouzrokovan bakterijskom infekcijom unetom putem kanala zubnog korena i periapikalnom destrukcijom kosti koje predstavlja glavno obeležje ovih lezija. Cilj ovog istraživanja bio je da se odredi količina interleukina-1β u uzorcima periapikalnih lezija i da se analizira njihova povezanost sa: veličinom lezija, postojanjem prethodnih endodontskih tretmana i patohistološkim nalazima. Metode. Ispitivani su uzorci periapikalnih lezija sakupljeni tokom periapikalnih operativnih intervencija. Od svih 80 bolesnika uključenih u studiju, 24 su pripadali bolesnicima koji nisu podvrgnuti endodontskom tretmanu pre apikotomije (otvorene lezije), 37 su tretirani kao endodontski neuspeh (zatvorene lezije), a kod 15 bolesnika endodontski retreatman je sproveden nekoliko meseci pre oralno-hirurške intervencije; četiri uzorka su isključena iz studije. Svaki uzorak koji se sastojao od periapikalne lezije i vrha korena zuba podeljen je na dva jednaka dela. Prva polovina svakog uzorka korišćena je za kvantifikaciju interleukina-1β u tkivnom homogenatu metodom enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Druga polovina uzorka korišćena je za histopatološku analizu. Rezultati. U svakom tkivnom homogenatu izmerena je količina interleukina-1β, čije vrednosti su se kretale od 0,6 do 74 pg/mg. Naši rezultati nisu potvrdili značajnu razliku između simptomatomatičnih i asimptomatičnih slučajeva; dokazano je prisustvo umerene korelacije između veličine lezija i vrednosti interleukina-1β. Najviše vrednosti interleukina-1β potvrđene su u fazama akutnog pogoršanja hroničnih lezija i kod granuloma u ranim razvojnim fazama. Kod starih granuloma, ožiljačnih tkiva, zuba sa nedavno završenim endodontskim retretmanom i neinflamiranih cista, vrednosti interleukina-1β bile su značajno niže. Zaključak. Rezultati istraživanja pokazuju da su razlike u količini interleukina-1β u korelaciji sa progresijom lezija i fazama njihovog razvoja.
Keywords: periapical periodontitis||; ||periodontitis; periapikalni; interleukin-1alpha||; ||interleukin-1alfa; interleukin-1beta||; ||interleukin-1beta; disease progression||; ||bolest; progresija