Analiza оkluzalnih karakteristika jednojajčanih blizanaca - Kučević, Esad; Pavlović, Jasna; Poštić, Srdjan; Čutović, Tatjana; Todić, Jelena (Vojnosanitetski pregled, 2018)
Uvod/Cilj. Funkcionalno stabilnu okluziju karakterišu optimalan i ortopedski stabilan položaj kondila, harmoničan kontaktni odnos gornjih i donjih zuba u završnom okluzionom položaju mandibule, optimalna relacija pri ekscentričnim kretnjama donje vilice i stabilan interokluzioni prostor u položaju fiziološkog mirovanja. Pošto ne postoje idealni poredak zuba i apsolutni međuvilični sklad, kao ni individualno prihvatljivi standardi optimalne okluzije, cilj rada bio je analiza okluzalnih obeležja  jednojajčanih blizanaca. Metode. Kliničko-epidemiološkim i funkcionalnim ispitivanjem obuhvaćeno je 30 parova jednojajčanih blizanaca, podjednake polne zastupljenosti, starosti od 20 do 40 godina. Osnovni kriterijum za izbor ispitanika bila je očuvana funkcija orofacijalnog sistema, kao preduslov primene Peer Assessment Rating (PAR) indeksa kojim se najpouzdanije dijagnostikuju malokluzije i ocenjuju okluzalni parametri: rastojanje između kontaktnih tačaka agonista prednjih segmenata zubnih nizova, bočna okluzija u sagitalnom, vertikalnom i transverzalnom položaju, incizalni stepenik, prednji ukršten zagrižaj, dubok i otvoren zagrižaj, vertikalni preklop sekutića i odnos sredina zubnih nizova. Rezultati.  Primenom t-testa za nezavisne uzorke nije utvrđena statistički značajna razlika u vrednostima PAR indeksa u zavisnosti od pola. Prosečna razlika od 0,833 između blizanačkih grupa (za blizance muškog pola: ґ = 7,97, SD = 6,625; za blizance ženskog pola: ґ = 7,13, SD = 5,606) nije bila statistički značajna [t (58) = 0,526, p = 0,601; 95% interval poverenja -2,339–4,005]. Zaključak. Izostanak značajnih razlika pri okluzalnoj analizi PAR indeksa, kod istih i različitih blizanačkih grupa, tumači se dominacijom naslednih faktora.
Keywords: twins||; ||blizanci; sex factors||; ||pol; faktor; denal occlusion||; ||zubi; okluzija; malocclusion||; ||malokluzija