Socio-demografske karakteristike kao faktori rizika od samoubistva u Beogradu, Srbija - Nikolić-Balkoski, Gordana; Leposavić, Ljubica (Vojnosanitetski pregled, 2018)
Uvod/Cilj. Širom sveta samoubistvo i samopovređivanje jedni su od vodećih uzroka smrti. Cilj ovog rada je bio da se ispitaju sociodemografske karakteristike kao faktori rizika od samoubistva. Istraživanje je obuhvatilo period od 1997. do 2011. godine i teritoriju Beograda, glavnog grada Srbije. Metode. Podaci su uzeti iz sveski registra samoubistva Instituta za informatiku i statistiku grada Beograda. Statističkom analizom obuhvaćena je stopa samoubistava (učestalost u odnosu na 100,000 stanovnika), a njen varijabilitet procenjen je na osnovu izračunatog intervala poverenja. Rezultati. Prosečna stopa samoubistava u posmatranom periodu bila je 9.88. Stopa samoubistava pokazuje pravilan pad do 2005. godine, i od tada blag rast (najviša stopa bila je  2000. godine, a najniža 2004. godine). Rezultati našeg istraživanja ukazali su na sledeći sociodemografski profil kao faktor rizika za samoubistvo: muškarac sa nedovršenom osnovnom školom koji živi u predgrađu, starosti 66 godina i više. Samoubistva su se najčešće dešavala u oblasti stanovanja tokom dana, u kasno proleće, a vešanje je bio češći način samoubistva. Zaključak. U okviru preventivnih mera trebalo bi usmeriti posebnu pažnju na dobijeni sociodemografski profil potencijalnih samoubica. Buduće studije sa više varijabli suzile bi, a ujedno i obogatile sociodemografski profil karakterističan za samoubistvo i samoubilačko ponašanje. Da bi se ovo postiglo potrebno je da se napravi i razvije ozbiljna nacionalna strategija prevencije i registracije suicida.
Keywords: suicide||; ||samoubistvo; serbia||; ||srbija; socioeconomic factors||; ||socioekonomski faktori; demography||; ||demografija; risk factors||; ||faktori rizika