Izolovana metastaza karcinoma pluća u kostima ručja - Stanković, Milan S; Lalić, Ivica R; Đuričin, Aleksandar P; Gvozdenović, Nemanja M (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Karcinom pluća obično daje metastaze u skeletni sistem, od kojih 0,1% u predeo ručnog zgloba, a od tog broja samo 17% otpada na kosti ručja. Prikazan je bolesnik sa odloženom dijagnozom izolovane metastaze karcinoma pluća retke lokalizacije u kostima ručja, sa nadlakatnom amputacijom kao krajnjim ishodom. Prikaz bolesnika. Bolesnik starosti 56 godina, fizički radnik, zdrav, “teški pušač”, sa kašljem tokom decenija uz povremeno iskašljavanje i promuklost, poslednja tri meseca žalio se na bol u  desnom ručnom zglobu. Bolesnik je negirao traumu. Na osnovu kliničkog pregleda postavljena je dijagnoza zapaljenja tetiva šake (dijagnoza fizijatra) i odmah je započeta fizikalna terapija. Nakon završetka fizikalne terapije, simptomi su se delimično smirili, ali je ubrzo došlo do pogoršanja stanja u smislu pojave simptoma kompresije medijalnog živca (nervus medijanus). Bolesnik je poslat na dalje lečenje neurologu, koji je postavio dijagnozu sindroma karpalnog tunela. Stanje bolesnika se pogoršavalo zbog čega je upućen u Urgentni centar Kliničkog Centra Vojvodine, Novi Sad, sa uputnom dijagnozom zapaljenja ručnog zgloba. Konačna dijagnoza izolovane metastaze adenokarcinoma pluća postavljena je biopsijom i pregledom onkologa. Primarna lokalizacija tumora pluća dijagnostikovana je kompjuterizovanom tomografijom i scintigrafijom skeleta.  Načinjena je visoka amputacija ruke i bolesnik je poslat na dalje lečenje onkologu. Zaključak. Pažljivo uzeta anamneza, detaljan opšti i lokalni klinički pregled i učestalije kontrole bolesnika mogu pomoći u postavljanju tačne dijagnoze tumora pluća, pre širenja procesa i nastanka težih komplikacija.
Keywords: bone neoplasms||; ||kosti; neoplazme; neoplasm metastasis wrist joint||; ||neoplasme; metastaze ručje; zglob; carpal bones||; ||karpusne kosti; lung neoplasms||; ||pluća; diagnosis||; ||dijagnoza; treatment outcome||; ||lečenje; ishod