Dvodimenzionalna ehokardiografska evaluacija obolelih od ciroze jetre u predviđanju cirotične kardiomiopatije - Dinić-Radović, Violeta A; Nagorni, Aleksandar V; Radović, Milan M; Apostolović, Svetlana; Bjelaković, Goran B; Radovanović-Dinić, Biljana; Tešić-Rajković, Snžana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Cirotična kardiomiopatija predstavlja klinički sindrom obolelih od ciroze jetre, koji karakteriše nenormalno usporen odgovor na fiziološke, patološke, ili farmakološke draži, uz normalno povećan minutni volumen srca i kontraktilnost u mirovanju. Cilj istraživanja je bio identifikacija strukturnih i funkcionalnih promena miokarda, kao prediktora cirotične kardiomiopatije, kod bolesnika sa cirozom jetre različite etiologije u odmaklim fazama bolesti. Metode. Istraživanje je sprovedeno po tipu prospektivne studije slučaja, na odabranih 40 bolesnika u odmakloj fazi ciroze jetre sa negativnom ličnom medicinskom istorijom na kardiovaskularne bolesti i 40 zdravih ispitanika kao kontrolom, u periodu od januara 2012. do decembra 2014. godine. Pomoću trans-torakalne dvodimenzionalne dopler ehokardiografije određivani su parametri od značaja za razvoj i/ili prisustvo cirotične kardiomiopatije. Rezultati. Većina obolelih bila je sa alkoholnom cirozom jetre (80%), dominantno u Child-Pough C stadijumu bolesti (70%). Prosečne vrednosti QT intervala kod obolelih od ciroze bile su značajno više (0,44 ± 0,03 ms vs 0,42 ± 0,01 ms; p
Keywords: liver cirrhosis||; ||jetra; ciroza; cardiomyopathies||; ||kardiomiopatije; echocardiography; doppler||; ||ehokardiografija; dopler; natriuretic peptide; brain||; ||natriuretski peptid; moždani