Organizaciona identifikacija, predanost i orijentacije profesionalnih vojnih lica - Todorović, Dušan; Čabarkapa, Milanko Dmitrov; Tošić-Radev, Milica; Miladinović, Ines (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Sve vojne organizacije traže takve zaposlene koji će se zalagati za misiju organizacije i delovati odgovorno u smeru postizanja ciljeva operativnih i radnih grupa kojima pripadaju. U skladu s tim, primarni zadatak menadžmenta vojnih organizacija nije samo formiranje pripadnika koji bi bili posvećeni organizaciji već i oficira i vojnika koji se identifikuju sa organizacionom misijom. Cilj istraživanja bio je da se ispita postojanje razlika u organizacionoj identifikaciji, predanosti organizaciji i organizacionim orijentacijama kod profesionalnih vojnih lica i lica zaposlenih u uslužnim i administrativnim delatnostima. Metode. Uzorak istraživanja činilo je ukupno 450 ispitanika – 150 profesionalnih pripadnika vojske, 150 zaposlenih u civilnom sektoru na uslužnim poslovima i 150 zaposlenih u civilnom sektoru na administrativnim poslovima. Za statističku obradu podataka korišćene su analiza varijanse i kanonička diskriminativna analiza. Rezultati. Profesionalna vojna lica odlikovao je visok stepen kako organizacione predanosti tako i organizacione identifikacije u poređenju sa zaposlenima u civilnom sektoru na uslužnim i administrativnim delatnostima. Kroz postupak kanoničke diskriminacione analize utvrđeno je da je profesionalna vojna lica od ostalih razlikovao visok stepen doživljaja sličnosti sa kolegama i visok stepen lojalnosti vojnoj organizaciji, kao ključnim aspektima organizacione identifikacije. Uz to, profesionalna vojna lica imala su izraženiju afektivnu privrženost organizaciji. Zaključak. Ljudski resursi predstavljaju ključ i glavni faktor konkurentske prednosti u kontekstu snažne konkurentnosti na polju vojno-odbrambene realnosti. S obzirom na to da su oni adaptibilniji i fleksibilniji, u poređenju sa tehnološko-strukturalnim resursima, visok stepen doživljaja sličnosti sa ostalim pripadnicima organizacije, izražena lojalnost i afektivna predanost organizaciji, u dobroj meri garantuju nove uspehe i napredak vojne organizacije.
Keywords: military personnel||; ||vojni kolektiv; psychology; military||; ||psihologija; vojna; administrative personnel||; ||kadar; administrativni; organization and administration||; ||organizacija i rukovođenje; surveys and questionnaires||; ||ankete i upitnici; psychology||; job satisfaction||; ||posao; zadovoljstvo